BAŞKANIN MESAJI

Girişimcilik ülkemizin en önemli gündem maddelerinde biri. Türkiye’de her yıl 1 milyon genç iş gücü piyasasına giriyor. Yani her yıl 1 milyon genç iş aramaya başlıyor. İşsizlik oranını aynı düzeyde tutmak için bile her yıl 1 milyon insanımıza yeni istihdam alanı açmak zorundayız. Bu muazzam bir rakam ve kamu eliyle bu istihdamı sağlayabilmek mümkün değil.

İnsanımıza istihdam sağlamanın, milletimizin refahını artırmanın tek yolu yeni girişimciler çıkarmaktan geçiyor. Halen ülkemizde faaliyet gösteren her firmada ortalama 10 kişiye çalışıyor. Demek ki 1 milyon gencimize iş sağlayabilmek için her yıl en az 100 bin yeni girişimci çıkarmamız gerekiyor.

Küresel ortam da şunu gösteriyor ki ülkelerin zenginleşmesinin yolu özel sektör ve girişimcilikten geçiyor. Dünyada özel sektörü güçlü olmadan zenginleşebilmiş bir ülke yok. Türkiye’de girişimci sayısı arttıkça, zenginlikte ona paralel olarak artacaktır. Bunun için de çok daha fazla girişimciye ihtiyacımız var.

Bu topraklarda atıl bıraktığımız iki unsur bulunuyor. Bunlardan biri kadınlarımız. Nüfusumuzun yüzde 50’si kadın. Ama girişimcilerin sadece yüzde 10’u kadın. Yıllarca kadınlarımıza “bu işi yapamazsın” demişiz. “Bu işi yapma” demişiz. Bu anlayışı değiştiremezsek girişimci sayısını arttırmak da hayal olur. İşte bunun için 2007 yılında TOBB Kadın Girişimci Kurulumuzu kurduk ve 81 ilde faaliyete başladık.

Atıl bıraktığımız diğer unsur da gençlerimiz. Genç dinamik ve yeniliklere açık bir nüfusa sahibiz. Potansiyelimiz yüksek ama ne yazık ki gençlerimize de yıllarca girişimcilik hevesi aşılamadık. Yol göstermedik, bu vizyonu vermedik. “Sigortalı işin olsun yeter” dedik. Gençlerimiz de girişimci olmaya heves etmediler, cesaret edemediler. Potansiyeli değerlendiremedik. İşte bunun için de 2009 yılında TOBB Genç Girişimciler Kurulumuzu kurduk ve 81 ilde yapılandık.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olarak bizim burada iki temel hedefimiz vardı: Birincisi, girişimciliği Türkiye’nin gündemine almak. İkinci hedefimiz de, gençlerimizi ve kadınlarımız girişimci olmaya teşvik etmek, cesaretlendirmekti. Çok şükür önemli ilerlemeler sağladık. Kadın ve genç girişimci sayımız katlanarak büyüdü.

Bundan sonrada yeni hedeflerimize daha hızlı ulaşabilmek için girişimcilerimizin dijitalleşen dünyaya ayak uydurması gerekiyor. İş süreçleri teknolojik olarak dönüşüme uğruyor. Dijital dönüşümün baş döndürücü hızı, tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerini de hızla değiştiriyor.

İşte bu noktada firmalarımızı ve girişimcilerimizi, dijital dünyaya hazırlayarak onların teknolojik altyapılarını geliştirmek için projeler üretiyoruz. Dünyanın en büyük küresel teknoloji firmaları ile birlikte çalışarak KOBİ’lerimizin dijitalleşmesine yönelik işbirlikleri kuruyoruz.

Girişimcilerin, dijital dünyada büyümeleri için ihtiyaç duydukları kaynak, bilgi ve becerilere kolaylıkla erişebilmelerini, dinamik olmalarını amaçlıyoruz. TOBB Girişimcilik Bilgi Sistemi ile bu amaçlarımıza daha hızlı ulaşmayı planlıyoruz.

Türk iş dünyası olarak bizim hedefimiz bu ülkenin, bu milletin zenginliği. Bu hedefe ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız. Kadınlarımızı ve Gençlerimizi bu ülkenin dinamosu yapacağız.